Translate

sobota, 9 listopada 2013

Faszerowane kotlety ziemniaczane pod beszamelem

Składniki:


ziemniaki gotowane 1 kg
mąka pszenna 1/4 objętości ziemniaków
jajo 1
mortadela ok. 0,3 kg
olej do smażenia
kalafior 1
sól, cukier
Sos:
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 1 szklanka
sól, pieprz biały do smaku
gałka muszkatałowa

Wykonanie:

     Kalafior umyć, podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie
z dodatkiem cukru, odcedzić.
Mortadelę pokroić w grubsze plastry.
Ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać jajo, mąkę i zagnieść gładkie ciasto.

Dłońmi kształtować placuszki, nakładać plastry mortadeli, dokładnie zlepić i smażyć z obu stron na złoto.

Przygotować sos: Masło roztopić w rondlu. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać, by powstała gładka zasmażka. Dolać mleko, wymieszać
i gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Dodać przyprawy i gotować jeszcze przez 2 minuty.
Na talerze wyłożyć usmażone kotlety, ugotowany kalafior i polać sosem beszamelowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ