Translate

sobota, 9 listopada 2013

Kurczak z brzoskwiniami i mango



Idealne połączenie kurczaka z owocami

Składniki:

ćwiartki kurczaka 6 ok. 1,3 kg
masło 4 łyżki
mango 1
brzoskwinie 2
bulion drobiowy 1,5 szklanki
sok z cytryny 1 łyżka
śmietana gęsta ½ szklanki
sól, pieprz

Wykonanie:

     Ćwiartki kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na pół. Zrumienić na maśle i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Mango i brzoskwinie umyć, obrać, pozbawić pestek, pokroić w kostkę, posypać kurczaka. 

Zalać bulionem, przykryć i piec przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjąć kurczaka i zabezpieczyć przed wystygnięciem. Powstały sos przelać do rondla, dodać sok z cytryny i śmietanę, przyprawić do smaku. Podgrzewać do zagęszczenia sosu. Przed podaniem polać kurczaka sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ