Składniki:
grysik kukurydziany 1 ½ szklanki
mleko 2 szklanki
jaja 5
masło 1 ½ łyżki
mąka pszenna ½ szklanki
Wykonanie:
Grysik kukurydziany zalać wrzącym
mlekiem, podgotować na bardzo gęstą masę, wystudzić. Masło utrzeć z żółtkami, dodać
ostudzony grysik, wymieszać, połączyć z ubitą na sztywno pianą
i przesianą mąką, wymieszać. Formować małe pulpety, otaczać w mące.
i przesianą mąką, wymieszać. Formować małe pulpety, otaczać w mące.
Ugotować we wrzącej,
osolonej wodzie. Wyjąć łyżką cedzakową na talerze, polać śmietaną i posypać
cukrem.
Można podawać z dowolnym sosem.
Można podawać z dowolnym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz