Najlepsze kluseczki na świecie. Nikt im się nie oprze.
Na słodko i na słono. Jak kto woli.
Na słodko i na słono. Jak kto woli.
Składniki:
ziemniaki
ugotowane 0,5 kg
mąka
pszenna 20 dag
jajo
1 (niekoniecznie)
sól
Wykonanie:
Ziemniaki
przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać jajo, mąkę, sól, zagnieść ciasto.
Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto i wyrobić z niego wałek, pokroić na
skośne kluski równej wielkości.
Zagotować wodę z solą i wkładać kluski
partiami, powoli ugotować. Wyjąc łyżką cedzakową na sito, osączyć, wyłożyć na
talerze, polać masłem lub skwarkami.
Kopytka można podawać do duszonego mięsa,
kapusty kiszonej zasmażanej, sosu pomidorowego lub grzybowego. Świetnie smakują
też polane masłem lub śmietaną i posypane cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz