Składniki:
Na 6 kotletów wieprzowych (z łopatki,
karkówki)
tymianek 1 łyżeczka
pomarańcze 3-4
olej do smażenia
skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Wycisnąć sok z pomarańczy. Otrzeć
skórkę na tarce do ziemniaków. Zmieszać tymianek z otartą skórką i sokiem z
pomarańczy. Tak przygotowaną zaprawą zalać kotlety i marynować min. godzinę,
następnie wyjąc kotlety i zrumienić na rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia
żaroodpornego, polać zaprawą pomarańczową, przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać
piekarnik do temperatury 190 stopni. Mięso piec pod przykryciem przez 20 minut.
Odkryć i piec jeszcze 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz