Składniki:
żołądki drobiowe 30dag
włoszczyzna 15 dag
cebula 1
sól
grzyby suszone 1 dag
liść laurowy, ziele angielskie
masło 3 dag
mąka pszenna 3 dag
pieprz kolorowy świeżo mielony
sos sojowy
śmietana gęsta 20 dag
Wykonanie:
Oczyszczone żołądki drobiowe zalać 1
litrem wrzącej wody, dodać sól oraz umyte i opłukane grzyby suszone. Powoli gotować.
Gdy żołądki są ugotowane na wpół miękko, dodać oczyszczoną włoszczyznę, cebulę,
przyprawy i gotować, aż mięso będzie bardzo miękkie. Wyjąc żołądki i grzyby, pokroić
w paski. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, sos rozprowadzić rosołem, zagotować.
Dodać pokrajane żołądki i grzyby, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i sosem
sojowym, zagotować; przed wydaniem wymieszać ze śmietaną. Podawać z ryżem,
kaszą perłową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz