Skąd wzięła się nazwa tego wspaniałego ciasta? Któż to wie? Jedno jest pewne: jest wyśmienite i wbrew pozorom łatwe i szybkie w przygotowaniu. W moim domu zawsze gości na świątecznym stole.
Składniki:
Ciasto kruche: mąka pszenna 3,5 szklanki
cukier 1 szklanka
miód 3 łyżki
soda do pieczenia 1 łyżeczka
jaja 2
margaryna 15 dag
Biszkopt: jaja 5
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
szczypta proszku do pieczenia
Masa: cukier 1/2 szklanki
mleko 0,5 l
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
margaryna 1
cukier waniliowy 1
Polewa: cukier 20 dag
margaryna 10 dag
woda 3 łyżki
kakao
Wykonanie:
Przygotować kruche ciasto: Mąkę posiekać z
margaryną. Miód rozpuścić, dodać do mąki. Następnie dodać jaja, cukier, sodę.
Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować,
wyłożyć na blachy (wyłożone papierem do pieczenia) i upiec w piekarniku (ok. 15
minut).
Przygotować biszkopt: Białka ubić z cukrem na
sztywną masę, dodawać po 1 żółtku. Wciąż ubijać. Pod koniec dodać mąkę
zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną masę wylać na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia (tej samej wielkości, co kruche ciasto). Piec
ok. 30 min.
Przygotować masę: Margarynę, cukier, wanilię
zagotować z połową mleka. Mąkę rozrobić z resztą mleka i wlewać do gotującej
się margaryny. Szybko zmiksować na gładką masę. Gorącą masą smarować na
przemian: ciasto kruche, biszkopt.
Przygotować polewę: Wszystkie składniki
zagotować. Polać przełożone ciasto (kruche, masa, biszkopt, masa, kruche).
Fajna nazwa fajny wypiek ! :)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek:)
OdpowiedzUsuń