Składniki:
mąki pszenna 15 dag
jajo 1
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajo 1
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 6 łyżek
oliwy z oliwek 1 łyżka
papryczka chili 1-2
kukurydza 1 puszka
jogurt naturalny 1 (400g)
oliwy z oliwek 1 łyżka
papryczka chili 1-2
kukurydza 1 puszka
jogurt naturalny 1 (400g)
natka pietruszki 3 łyżki
sok z ½ limonki
sól, pieprz
sól, pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Jajo
rozmącić z mlekiem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wyrobić na
jednolitą masę. Przyprawić solą i pieprzem. Wlać oliwę, wyrobić, odstawić. Kukurydzę
odsączyć na sicie. Papryczki drobno pokroić, połowę dodać do ciasta, resztę do
jogurtu. Cebulkę drobno pokroić i wymieszać z ciastem. Na koniec wrzucić
kukurydzę i część natki, wszystko dokładnie wymieszać. Przygotować sos: do
jogurtu z chili dodać sok z limonki, pietruszkę, przyprawić solą i pieprzem do
smaku. Dokładnie wymieszać, schłodzić.
Ciasto
wylewać łyżkami na rozgrzany olej i smażyć placki z obu stron na złoto. Osączyć
z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz