Translate

sobota, 16 listopada 2013

Placki kukurydziane




Składniki:

mąki pszenna 15 dag
jajo 1
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 6 łyżek
oliwy z oliwek 1 łyżka
papryczka chili 1-2
kukurydza 1 puszka
jogurt naturalny 1 (400g)
natka pietruszki 3 łyżki
sok z ½ limonki
sól, pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:

     Jajo rozmącić z mlekiem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Przyprawić solą i pieprzem. Wlać oliwę, wyrobić, odstawić. Kukurydzę odsączyć na sicie. Papryczki drobno pokroić, połowę dodać do ciasta, resztę do jogurtu. Cebulkę drobno pokroić i wymieszać z ciastem. Na koniec wrzucić kukurydzę i część natki, wszystko dokładnie wymieszać. Przygotować sos: do jogurtu z chili dodać sok z limonki, pietruszkę, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać, schłodzić.
Ciasto wylewać łyżkami na rozgrzany olej i smażyć placki z obu stron na złoto. Osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ