Translate

sobota, 16 listopada 2013

Placki z cukinii




Składniki:

mąka pszenna 10 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jaja 2
mleko 50 ml
cukinia 30 dag
tymianek świeży 2 łyżki
sól, pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:

     Jaja roztrzepać z mlekiem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto na zwartą masę. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do ciasta, doprawić solą i pieprzem, wymieszać (można dodać ½ łyżeczki chili, wtedy placki będą pikantniejsze). Smażyć placki średniej wielkości na gorącym oleju 3-4 minuty z każdej strony. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać np. z sosem pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ