Translate

sobota, 16 listopada 2013

Wieprzowina z jabłkami




Składniki:

łopatka wieprzowa 0,9 kg
sól ½ łyżeczki
papryka 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
sok jabłkowy 1 szklanka
sherry 1 szklanka
jabłka 4 (Złota Reneta)
mąka pszenna 2 łyżki
woda 3 łyżki
ryż ugotowany, gorący 4 szklanki

Wykonanie:

     Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę, przyprawić solą i papryką. Przyrumienić na oleju. Dolać sok jabłkowy i sherry, gotować na małym ogniu, aż będzie miękkie. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plasterki, dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut. Rozprowadzić mąkę w wodzie, tworząc pastę, dodać do sosu, gotować na małym ogniu do zagęszczenia. Sosem z wieprzowiną polać ryż.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ