Składniki: 
łopatka wieprzowa 0,9 kg 
sól ½ łyżeczki 
papryka 1 łyżeczka 
olej 2 łyżki 
sok jabłkowy 1 szklanka 
sherry 1 szklanka 
jabłka 4 (Złota Reneta) 
mąka pszenna 2 łyżki 
woda 3 łyżki 
ryż ugotowany, gorący 4 szklanki
Wykonanie: 
     Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą
kostkę, przyprawić solą i papryką. Przyrumienić na oleju. Dolać sok jabłkowy i
sherry, gotować na małym ogniu, aż będzie miękkie. Jabłka obrać, pozbawić
gniazd nasiennych, pokroić w plasterki, dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu
jeszcze 5 minut. Rozprowadzić mąkę w wodzie, tworząc pastę, dodać do sosu,
gotować na małym ogniu do zagęszczenia. Sosem z wieprzowiną polać ryż.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz