Składniki:
mąka pszenna 3 szklanki
masło 25 dag (może być roślinne)
cukier puder 1 szklanka
żółtka 3
drożdże świeże 3 dag
sól szczypta
konfitura z pomarańczy
płatki migdałowe ½ szklanki
smażona skórka pomarańczowa ½ szklanki
rodzynki ½ szklanki
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodawać
stopniowo po żółtku, pokruszone drożdże oraz sól i mąkę. Wyrobione ciasto wyłożyć
na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować, przenieść na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia i ułożyć w taki sposób, by boki były lekko podniesione. Przykryć
ciasto wysoką na 1 cm warstwą konfitur z pomarańczy, posypać migdałami
wymieszanymi z rodzynkami i smażoną skórką pomarańczową. Wstawić do nagrzanego
piekarnika, piec 45-55 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Jeśli
nie mamy smażonej skórki pomarańczowej możemy zetrzeć skórkę z jednej
pomarańczy, podlać odrobiną wody, dodać dwie łyżeczki cukru, zagotować, odparować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz