Translate

sobota, 16 listopada 2013

Wielkanocne ciasto pomarańczowe




Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
masło 25 dag (może być roślinne)
cukier puder 1 szklanka
żółtka 3
drożdże świeże 3 dag
sól szczypta
konfitura z pomarańczy
płatki migdałowe ½ szklanki
smażona skórka pomarańczowa ½ szklanki
rodzynki ½ szklanki

Wykonanie:

     Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo po żółtku, pokruszone drożdże oraz sól i mąkę. Wyrobione ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułożyć w taki sposób, by boki były lekko podniesione. Przykryć ciasto wysoką na 1 cm warstwą konfitur z pomarańczy, posypać migdałami wymieszanymi z rodzynkami i smażoną skórką pomarańczową. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45-55 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Jeśli nie mamy smażonej skórki pomarańczowej możemy zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy, podlać odrobiną wody, dodać dwie łyżeczki cukru, zagotować, odparować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ