Składniki:
Placki: ziemniaki 4
jaja 2
mąka pszenna 2 łyżki
szczypiorek posiekany 1/3 szklanki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Sos: śmietana kwaśna 1 szklanka
szynka ok. 10 dag
szczypiorek pokrojony ½ szklanki
Wykonanie:
Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na
grubej tarce. Dodać jajka, mąkę. Wymieszać. Dodać szczypiorek i przyprawy,
dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć placki z obu stron na rumiano,
by były chrupiące.
Przygotować sos: Szynkę drobno pokroić
w kostkę, przesmażyć. Dodać do śmietany ze szczypiorkiem, wymieszać. Podawać do
placków ziemniaczanych.
Szczypiorku jeszcze do placków ziemniaczanych nie dawałam. Czasami dodaję jednak posiekaną natkę :)
OdpowiedzUsuń