F A N T A S T I Q U E
Składniki:
pierś
kurczaka ½
przyprawa
Gyros
oliwa
2 łyżki (do smażenia)
ryż
1 torebka
imbir
1 łyżeczka
sól
żurawina
suszona 10 dag (1 paczka)
pomarańcza
duża 1,5
natka
pietruszki ½ pęczka
ziarna
słonecznika 10 dag (1 paczka)
majonez
Wykonanie:
Pierś
kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w słupki, obficie posypać przyprawą Gyros i odstawić
na minimum 15 minut. Następnie usmażyć na złoty kolor. Wystudzić.
Ryż
ugotować w osolonej wodzie z łyżeczką imbiru. Wystudzić.
Ziarna
słonecznika uprażyć na suchej patelni. Wystudzić.
Natkę
pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Ryż
przełożyć do salaterki, dodać kurczaka i żurawinę. Skropić sokiem z ¼ pomarańczy,
wymieszać.
Pozostałe pomarańcze dokładnie obrać, pokroić w kostkę i dodać do
sałatki. Posypać natką pietruszki i ziarnem słonecznika.
Odstawić do schłodzenia, na co najmniej godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz