Translate

niedziela, 10 listopada 2013

Sałatka z żurawiną



F A N T A S T I Q U E


Składniki:

pierś kurczaka ½
przyprawa Gyros
oliwa 2 łyżki (do smażenia)
ryż 1 torebka
imbir 1 łyżeczka
sól
żurawina suszona 10 dag (1 paczka)
pomarańcza duża 1,5
natka pietruszki ½ pęczka
ziarna słonecznika 10 dag (1 paczka)
majonez

Wykonanie:

     Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w słupki, obficie posypać przyprawą Gyros i odstawić na minimum 15 minut. Następnie usmażyć na złoty kolor. Wystudzić.
Ryż ugotować w osolonej wodzie z łyżeczką imbiru. Wystudzić.
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Wystudzić.

 
Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Ryż przełożyć do salaterki, dodać kurczaka i żurawinę. Skropić sokiem z ¼ pomarańczy, wymieszać.

Pozostałe pomarańcze dokładnie obrać, pokroić w kostkę i dodać do sałatki. Posypać natką pietruszki i ziarnem słonecznika.

Dodać majonez i dokładnie wymieszać.
Odstawić do schłodzenia, na co najmniej godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ