twaróg
1 kg
cukier
1 szklanka
cukier
waniliowy 1
jaja
2-3 (zależnie od wielkości)
mleko
½ szklanki
mąka
ziemniaczana 2 łyżki (lub budyń śmietankowy lub waniliowy)
margaryna
1
herbatniki
Petit Beurre (paczka 350g)
Polewa:
czekolada
gorzka 100 g
masło
2 łyżki
mleko
10 łyżek
Wykonanie:
Mąkę
ziemniaczaną rozrobić z mlekiem. Twaróg, cukier, cukier waniliowy zmiksować z
jajami na gładką masę. W garnku rozpuścić margarynę, dodać masę serową,
mieszając podgotować. Na koniec dodać mączne mleko, dokładnie wymieszać i
zagotować.
Formę
wyłożoną folią aluminiową, wyłożyć herbatnikami, wylać na to 1/3 masy serowej,
na niej ułożyć herbatniki itd. (4 warstwy herbatników i 3 warstwy masy
twarogowej).
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem i mlekiem. Dokładnie wymieszać i jeszcze ciepłą polać ostatnią warstwę herbatników. Odstawić do schłodzenia.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem i mlekiem. Dokładnie wymieszać i jeszcze ciepłą polać ostatnią warstwę herbatników. Odstawić do schłodzenia.
Podawać następnego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz