Translate

niedziela, 10 listopada 2013

Sernik gotowany




Składniki:

twaróg 1 kg
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1
jaja 2-3 (zależnie od wielkości)
mleko ½ szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki (lub budyń śmietankowy lub waniliowy)
margaryna 1
herbatniki Petit Beurre (paczka 350g)
Polewa:
czekolada gorzka 100 g
masło 2 łyżki
mleko 10 łyżek

Wykonanie:
Przygotowanie masy twarogowej

     Mąkę ziemniaczaną rozrobić z mlekiem.  Twaróg, cukier, cukier waniliowy zmiksować z jajami na gładką masę. W garnku rozpuścić margarynę, dodać masę serową, mieszając podgotować. Na koniec dodać mączne mleko, dokładnie  wymieszać i zagotować. 



Formę wyłożoną folią aluminiową, wyłożyć herbatnikami, wylać na to 1/3 masy serowej, na niej ułożyć herbatniki itd. (4 warstwy herbatników i 3 warstwy masy twarogowej). 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem i mlekiem. Dokładnie  wymieszać i jeszcze ciepłą polać  ostatnią  warstwę herbatników. Odstawić do schłodzenia.
Podawać następnego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ