Składniki:
bakłażan
1
sól
2 łyżki
oliwa
4 łyżki
czosnek
1 ząbek
papryka
żółta duża 1
sos
pomidorowy 300 ml
pomidory
1
bazylia
1 łyżeczka + 1-2 łyżki oliwy + 1 ząbek czosnku
mozzarella
1 kulka
Ciasto:
mąka pszenna 25 dag
sól
ziołowa 1 szczypta
masło
125 g
koncentrat
pomidorowy 2 łyżki
mleko
3 łyżki
Wykonanie:
Pomidory
umyć, pokroić w 16, pozbawić gniazd nasiennych. Posypać bazylią i rozgniecionym
czosnkiem, zalać oliwą, odstawić.
Przygotować
ciasto: mąkę i sól ziołową zagnieść z masłem do uzyskania grudkowej konsystencji.
Koncentrat wymieszać z mlekiem, dodać do mąki i zagnieść na jednolitą, gładką
masę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować
i ułożyć na spodzie formy o średnicy 28 cm. Kilkakrotnie nakłuć widelcem.
Ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.
W
tym czasie pokroić bakłażana w plastry, umieścić na sicie, posypać solą i odstawić
na pół godziny.
Ciasto
wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 25 minut, do
zrumienienia.
Plastry
bakłażana spłukać i dokładnie osuszyć. Czosnek rozgnieść, podsmażyć na
rozgrzanych 3 łyżkach oliwy przez ok. 5 minut z bakłażanem i papryką,
oczyszczoną z pestek, pokrojoną w plastry. Osączyć warzywa na ręczniku
papierowym.
Ciasto
posmarować sosem pomidorowym, przykryć warzywami. Na wierzchu ułożyć plastry odsączonej
mozzarelli i pomidory z zalewy. Pokropić resztą oliwy i zapiekać 5 minut w
piekarniku, w 230 stopniach, aż ser zacznie się topić.
Super pomysł :D Zapraszam do akacji wege obiad ;D
OdpowiedzUsuń